Tarih Birimi 2019-2020

Enstitümüzün “Tarihi Birimi” 2019 yılı Ağustos ayında CNRS tarafından atanan Denis Hermann,tarafından yönetilmektedir. Bu birim, IFEA’ya bağlı araştırmacılardan ve doktora öğrencilerinden oluşmaktadır:

Tarih Birimi, Bizans Döneminden Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kuruluş yıllarına uzanan geniş bir dönemi kapsayan çalışmaları içermektedir. Araştırma konuları arasında Küçük Asya bölgesinin çevresi ile, özellikle de Balkanlar, İran, Arap ve Kafkasya bölgeleriyle olan ilişkilerinin bölgeler arası boyutuna özel bir önem verilmektedir. Benzer şekilde İslam öğretileri tarihine de özel bir önem verilmektedir.

IFEA’daki tarih araştırmaları birbiri ile birleşen, kesişen ve birbirini tamamlayan tematik eksenler halinde düzenlenmektedir.

Osmanlı İmparatorluğu ve Kaçar Hanedanlığı'nda (yaklaşık 1850-1911) reformist ve meşrutiyetçi düşünce tarihi araştırma ekseni Denis Hermann tarafından yürütülmektedir

Bu proje kapsamında 2018 yılından bu yana farklı kurumsal işbirlikleri ve özelikle Orient-Institut Istanbul ortaklığı ile çeşitli sempozyumlar, konferanslar, yuvarlak masa toplantıları ve seminerler düzenlenmektedir:

Denis Hermann ve Erdal Kaynar tarafından düzenlenen ikinci sempozyuma sunulan bildirilerden oluşan bir yayın hazırlık aşamasındadır.

Türk-İran dünyasında İslam’ın yeri araştırma ekseni Denis Hermann ve Mathieu Terrier tarafından yürütülmektedir

Bu araştırma ekseni kapsamında Osmanlı İmparatorluğu’nun Klasik Çağı ile İran’ın Safevî Dönemi’nde (16.-17. yüzyıllar) İslam felsefesi üzerine bir sempozyum hazırlığı gibi çeşitli projeler gerçekleştirilecektir.

2020 yılının Ekim ayında, Glasgow Üniversitesinden Lloyd Ridgeon “Awhad al-Din Kirmâni” (ö. yak. 560/1164) ve “Rum Selçuklu Sultanlığı” üzerine bir konferans düzenlenecektir.

 

MisSMO - Orta Doğu’da Hristiyan misyonerler ve topluluklar: kurumlar, kimlikler, miras (19.-20. yüzyıllar) (EFR-IFAO-IFPO-IFEA-FSCIRE programı, Koordinatör: Norig Neveu)

Projenin IFEA bünyesindeki faaliyetleri Philippe Bourmaud tarafından yürütülmekte olup, proje katılımcıları arasında IFEA’ya bağlı eski araştırmacılar, doktora ve yüksek lisans öğrencileri yer almaktadır: Armand Aupiais-Lhomme, Gabriel Doyle ve Aude Aylin de Tapia. Bu program, Hristiyan misyonerlik faaliyetlerinin Mısır’dan Anadolu’ya Orta Doğu toplumları, özellikle gündelik yaşam üzerindeki etkilerini tarihsel açıdan incelemeyi ve aynı zamanda Orta Doğu’da misyonerlik faaliyetlerinin başlangıcının misyonerlik kavramının dönüşümüne olan katkısını incelemeyi hedefler.

IFEA’nın veya IFEA’ya üye veya bağlı araştırmacıların dâhil olduğu programlar arasında: OII ortaklığı ile 26 ve 27 Ekim 2018 tarihlerinde düzenlenen “Uzman Misyonerler” adlı atölye çalışması (koordinasyon: Philippe Bourmaud, Aylin de Tapia, Armand Aupiais-Lhomme); ve Sevilla Üniversitesi, World Congress for Middle East Studies tarafından 20 Temmuz 2018 tarihinde düzenlenen “Cultural diplomacy, aesthetics and missions in the Middle East, 19th-20th centuries” adlı atölye yer almaktadır. Program kapsamında IFEA’nın ortaklığında düzenlenecek son sempozyumun 1 ve 2 Ekim 2020 tarihlerinde École française de Rome (Roma Fransız Okulunda) gerçekleşmesi planlanıyor.

Aynı konuda: https://ifpo.hypotheses.org/7523

Osmanlı İmparatorluğu’nun belleği ve algısı araştırma ekseni Juliette Dumas tarafından yönetilmektedir

2019 yılındın bu yana devam eden bu proje kapsamında çeşitli sempozyumlar, konferanslar, yuvarlak masa toplantıları ve seminerler düzenlenmektedir:

Seminer dizileri

IFEA’nın Tarih Birimi ayrıca, birime bağlı üyeler arasında güncel araştırmaların tanıtımına yönelik seminerler düzenlemektedir. Bu seminerler, Türkiye’de ve IFEA’da araştırmalarını sürdüren doktora adayları ve doktora sonrası araştırmacılarının çalışmalarını desteklemeyi amaçlamaktadır.

IFEA’nın araştırma eksenlerinin haricinde Tarihi Birimi ayrıca IFEA’nın ortak olduğu tarih temalı çeşitli bilimsel etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Bu bağlamda, 2019 yılının başından itibaren IFEA’da düzenlenen sempozyumlar şöyledir: