Kütüphane tarihi

IFEA’nın 1931 yılında kurulan kütüphanesinin farklı derlemleri bünyesinde 700’i süreli yayın olmak üzere, 50000’i aşkın eser bulunmaktadır. Bu kaynaklar, enstitü müdürleri ve araştırmacıların istekleri doğrultusunda, Klincksieck veya De Boccard gibi meşhur yayınevlerine verilen siparişlerin yanı sıra Jean-Pierre Thieck veya Stefanos Yerasimos’unki gibi çok sayıda bağış sayesinde zamanla bugünkü halini almıştır. Kütüphanede Ön Asya arkeolojisi; 1970li yıllar ile birlikte müdür Henri Metzger’in de ön ayak olmasıyla Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye tarihi; Bizans, Balkan çalışmaları ile Türk sanatı ve mimarisi hakkında önemli sayıda kaynak eser mevcuttur. 1990lı senelerin başında kütüphanenin farklı derlemlerinde dağınık halde bulunan çok sayıda kitap AOC (Orta Asya Gözlem Merkezi) isimli yeni bir derlem altında bir araya getirilmiştir. Kütüphanenin diğer kurum ve üniversitelerle kitap değişimi gerçekleştirmesi de aynı yıllara rastlar. Yeni eserler edinilmesinde, halihazırdaki nüshalar ve bilhassa yeni yayınların faydası büyüktür. Kitap değişimleri, Türkiye’deki kütüphaneler ile olduğu kadar Avrupa, Afrika, Amerika Birleşik Devletleri, Yemen ve 2010 yılından bu yana da Çin ve Japonya ile yapılmaktadır


Kütüphane, kimi 18. yüzyıla dayanan 300 kadar seyahatnamenin, 20. yüzyıl Türkiyesi ve İstanbulu hakkında kıymetli bir kaynak niteliğindeki çok sayıda turistik rehberin bir araya geldiği gayet zengin bir derleme daha sahiptir. Kütüphanenin sonunda, eski plan ve haritalar ile İstanbul ve Türkiye’nin başka şehirleri hakkında aşağı yukarı 1500 kadar kitabın yer aldığı bir harita atölyesi bulunmaktadır.


Raylı dolap düzenine 1986 yılında kavuşan kütüphane, depolama kapasitesini arttırmıştır ve bu hareketli raflarda 700 süreli yayına ait 10000 sayı mevcuttur.


2000li senelerin başında eser arama kataloğunun bilgisayar ortamına aktarımı sayesinde kataloğa günümüzde uzaktan erişilebilmektedir.


"Kafkasya ve Orta Asya" salonunun eskimiş tavanı 2013 yılında tamir edilmiş ve hareketli rafların bulunduğu salonun su alan tavanı sonunda onarılmıştır. Hatta buranın tam üstüne denk gelen teras yalıtılarak, daha temiz ve bitkiler sayesinde de daha yeşil bir görünüm kazanmıştır. 

Dokuz ayrı salona sahip kütüphane, pazartesiden cumaya, 9-13 ve 14-17 saatleri arasında halka açıktır. Enstitü araştırmacıları her ay kendi çalışmalarından yola çıkarak, kütüphanedeki kaynakları tanıtıcı bir metin hazırlamaktadır. IFEA kültür mirasını korumak üzere, kütüphanede saklanan eski ve kıymetli eserlerin onarımına yönelik 2014 yılında bir kampanya başlatmıştır. Ayrıca kütüphanenin İstanbul Şehir Gözlem Merkezi ile ilişkili hem basılı hem de sayısal başka kaynakları da mevcuttur.