Bibliothèque

La bibliothèque et l'atelier de cartographie sont ouvert sur rendez-vous

IFEA Harita Atölyesi (P. Lebouteiller) iki topograf mühendisle birlikte (Bimtaş ve özel bir mimarlık atölyesinde çalışan) İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında düzenlenen Kültür Mirası ve İstanbul Kültür Ekonomisi Envanterinin yapımına katıldı.

* Yapılan çalışma bu envanterin bilgi bankasına altlık oluşturacak, 1770'den günümüze coğrafi referans sistemli haritalar sağlanmasıdır.  Bu haritaların bir kısmı IFEA koleksiyonuna ait olduğu gibi geri kalanı da İstanbul'un çeşitli kamu ya da özel sektör kurumlarına aittir. Bu çalışma profesyonel yazılım programları olan CAO ve DA ile yapılmış ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi harita servisleriyle koordinasyon içinde gerçekleştirilmiştir. 2010 Eylül ayı başında projenin ilk etabı tamamlanmış ve 2010 Aralık ayı itibarıyla da projenin harita bölümü tamamen bitirilmiştir. 

* Çalışmanın ikinci bir etabı da bu envanter içinde IFEA koleksiyonlarında bulunan tüm harita ve planların belirlenmesi olmuştur. 

Bu çalışmalar projenin internet sitesinden takip edilebilir.
Sitenin Türkçe versiyonu : http://www.istanbulkulturenvanteri.gov.tr/map/kentsel-mimari/code/b 
inventaire sample1 s
inventaire sample2 s

Proje kapsamında coğrafi referans sistemine geçirilmiş harita örnekleri.

Amaç, ilk etapta İstanbul’daki, ikinci etapda da Türkiyedeki araştırma merkezlerinin, kamu ve özel kurumların muhafaza ettiği  haritaların ve planların, topografik belgelerin ve el yazmalarının ve bunlara bağlı diğer belgelerin bir envanterini yapmaktır. İnternet üzerinden başvurulabilecek bir katalog oluşturmak için herbir merkezin koleksiyonlarının tespit edilmesi, listelerinin çıkarılmasını ve dijital ortama aktarılması gerekir. Böyle bir katalog hem araştırmacı camiasına (özellikle e Osmanlı ve Türkiye tarihi ve siyaset bilimi üzerine çalışan akademisyenler) hem de genel olarak kamuya hizmet edecektir.

Projenin yeri

Istanbul (Türkiye), IFEA – Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü ya da başka bir yer.

Projenin bir internet sitesi üzerinde gerçekleştirilmesi.

 Bilimsel nedenler

Söz konusu olan Avrupalı ve Türk kökenlere sahip tarihi bir harita mirasını dijital ortamda muhafaza etmekti : İstanbul ve Anadolu.

Dağılmış bir halde bulunan verilerin toplanması ve dijital hale getirilmesi bunların çok daha fazla kişiye ulaşmasını ve farklı disiplinlerde çalışan araştırmacılar tarafından kullanılmasını sağlayacaktır. Bugüne kadar ulaşılması zor bir bilginin en üst seviyede kullanılması ve anlaşılması Avrupa için büyük öneme sahip bu bölgenin analiz edilmesinde ve kavranmasında çok önemli bir katkıda bulunacaktır.

 Desteklenecek bilimsel işlemin tabiatı : teçhizatın tanımı ve gerekliliği

Belgelerin dijital ortama aktarılması yüksek performanslı büyük format ve yüksek çözünürlüklü yazıcılarla ve bunlara bağlı olarak yüksek performanstaki ve uyumlu bilgisayarlara yüklenmiş profesyonel yazılım programları olan CAO ve DAO vasıtasıyla yapılacaktır.  

Bu proje sadece varolan kamusal ve özel koleksiyonların bir sentezini yapmaya değil ama aynı zamanda zarar görmüş haritaların ve belgelerin onarılmasını, dijitalleştirme sayesinde uzun süre muhafaza edilmesini ve böylece herkesin kullanımına açık bir dokümantasyon oluşturmaktır.  Bu projeyle ilgili başka ülkelerdeki farklı kaynaklar (yurtdışında Türkiye üzerine haritalar ya da koleksiyonlar içeren benzer projeler) da bir link ya da bu veri bankasına bağlı kataloglar vasıtasıyla projeye dahil edilebilir.