Kısa süreli burslu sunumu

Kısa süreli burslu sunumu

Yukarı Mezopotamya’da Eyyubi Mimarisinin Doğuşu ve Gelişimi (XII-XV. yy)

Başlangıçta Zengi devletiyle birlikte hareket eden Eyyûbiler, Şii-Fâtimi Devleti’ne ait Mısır’a 1160’lı yıllarda sefer düzenlemeleriyle tarih sahnesine çıkmıştır. Eyyübiler, Mısır, Suriye, Yemen ve Yukarı Mezopotamya’da uzun süre hâkimiyet kurdular. Yukarı Mezopomya’da egemen Eyyûbilerin en önemli merkezleri; Hasankeyf, Ahlat, Amid, Silvan, Urfa, Harran, Samsat’tır. Eyyûbiler’in; Mısır, Suriye ve Yemen’deki dini ve sosyal mimari faliyetleri, bu bölgelerde de eş zamanlı şekilde gelişme göstermiştir. Günümüzde bu şehirlerde Eyyûbi döneminden (12. ve 15. yy) kalma çok sayıda külliye, cami, medrese, minare, türbe, kale surları, kervansaray ve saray gibi mimari eser tespit edilmiştir.

Eyyûbi mimarisi üzerine çalışmış araştırmacılar daha çok Mısır, Suriye ve Yemen üzerinde durduklarından yukarıda saydığımız Yukarı Mezopotamya şehirlerde yer alan mimari eserlerin tanıtımı eksik kalmıştır. Bu çalışma 2019 nisan-mayıs ayınlarında gerçekleşen saha çalışması ve arşiv verilerine dayanmaktadır.

Sonuç olarak bu şehirlerde bulunan eserleri ayrıntılı olarak çalışmak, Eyyübi sanatına ve mimarisine kazandırılması amaçlanmaktadır.

 

Etkinliğinin özellikleri

Etkinliğin Tarihi 28/05/2019 6:00 pm
Etkinliğin Bitiş Tarihi 28/05/2019 7:00 pm
Kapasite 60
Kayıtlı 19
Kalan boş yer sayısı 41
Son kayıt tarihi 28/05/2019 11:55 am
Yer IFEA Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü

Konuşmacılar

Neslihan Kaya

Bu etkinlik için artık kayıt alınmamaktadır

Location Map