Bibliothèque

La bibliothèque et l'atelier de cartographie sont ouvert sur rendez-vous

2005 yılı Mart ayında kurulan Türk Siyaseti Gözlem Merkezi (OVIPOT), Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü’nün bir araştırma bölümüdür. CNRS araştırma sorumlusu ve IFEA araştırmacısı Elise Massicard'ın sorumluluğunda bulunan OVIPOT'un araştırma alanı Türk siyasal yaşamı ve daha genel olarak Türk siyasal sistemidir :

  • kurumlar ve aktörler;
  • anayasal yapı;
  • güncel tartışmalar;
  • hukuk devletinin gelişimi;
  • uluslararası ilişkiler.

L’objectif principal de l’OVIPOT est de promouvoir une observation et une analyse du système politique turc en rapport avec les dynamiques de mutations et de réformes nées de la candidature de la Turquie à l’Union Européenne. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine adaylığından doğan reform ve dönüşüm dinamikleriyle ilgili olarak ve özellikle de bir “ulusalcılık” olgusunun gelişmesiyle ilişkilendirilmiş gözlem ve analizi OVIPOT’un birincil hedefidir. Bu çerçevede OVIPOT, karşılaştırmalı araştırmaları destekleyen, Türk-Avrupa ve Avrupa-Akdeniz alanlarında etkinlik gösteren bir bilgi ve belgeleme merkezi haline gelmeyi amaçlamaktadır.

Bugünlerde OVIPOT araştırmalarını özellikle seçimler ve temel sorunsalları, gündemdeki siyasal ve sosyal dönüşümler çerçevesinde siyasi partilerin yeniden yapılanması, Türk islamiyeti ve liberalizm arasındaki ilişkiler üzerine yoğunlaştırmaktadır. 

Bir Araştırma ve Uzmanlık Bölümü

Türk Siyaseti Gözlem Merkezi, bünyesindeki araştırmacıların ilgi alanları dışında başka araştırma programlarına da katılmakta, bilimsel toplantılar düzenlemekte ve daha genel olarak da Türkiye’de ve Avrupa’da bu konular üzerine çalışan bilimsel kurumlar arasındaki alışverişi teşvik etmektedir.

Bir Kaynak ve Belge Merkezi

OVIPOT, Türkiye üzerine çalışan araştırmacıların ve uzmanların kullanımına yönelik olarak internete düzenli olarak bilgiler ve belgesel kaynaklar koymaktadır. (ovipot.blogspot.com)

Bir karşılama merkezi

OVIPOT düzenli olarak öğrencileri, doktora öğrencilerini ve Türk siyasal yaşamı ve Türkiye’nin Avrupa’ya üyeliğiyle ilgilenen uzman araştırmacıları ağırlamaktadır. Dolaşım halindeki Avrupalı öğrencilere yönelik olarak araştırma ve metodoloji seminerleri düzenlemektedir.