Bibliothèque

La bibliothèque et l'atelier de cartographie sont ouvert sur rendez-vous

 Bilimsel Sorumluluk | Sunum için davet edilen araştırmacılar | Bilimsel Proje | Program (2010-2015)

Bu araştırma ekseni École Pratique des Hautes Études de Paris (EPHE) ve IFÉA arasındaki işbirliği sayesinde geliştirildi ve iki tip etkinlik düzenlenmesini öngörüyor: birkaç yıla yayılacak aylık bir seminer düzenlenmesi ve bu kapsamda verilen konferansların yayınlanması.

*Son yayın Harp ve Sulh, Dejanirah Couto (ed.), Istanbul : Kitapyayınevi, 2010, 424 s. kitabı ortak yayını. Bu kitap 24-25 Ekim 2009’da, Paris’te, Sanat Tarihi Ulusal Enstitüsü’nde (INHA), EPHE’nin ve Paris Calouste Gulbenkian Merkezi’nin (Lizbon Calouste Gulbenkian Vakfı’nın Paris’teki Delegasyonu) katkılarıyla düzenlenen “Osmanlı İmparatorluğu ve Avrupa: Siyasi İlişkiler ve Kültürel  Etkileşim, XVI.-XIX. Yüzyıllar / The Ottoman Empire and Europe : Political Interactions and Cultural Translations (16th-19th Centuries)” kolokyumundaki bildirilerden oluşmaktadır.

*Aylık seminer : IFÉA’da seminer düzenlenmesi (3 yıl boyunca) « Ottoman Seas : from Mediterranean to Indian Ocean. A set of many actors: studies on the maritime and naval history of the Ottoman Empire and the Western Powers in the Mediterranean and the Indian Ocean ».

Bilimsel Komite:

Bu proje Madame Dejanirah COUTO (EPHE) ve M. Jean-Louis BACQUE-GRAMMONT (CNRS Emeritus Profesörü) bilimsel sorumluluğunda düzenlenmiştir.

EPHE, IFEA, Texas A&M University (Nautical Archaeology Program et Institute of Nautical Archaeology), Yeni Lizbon Üniversitesi (CHAM- UNL) ve Ege Üniversitesi’nin (Izmir) katkılarıyla.

Konferans katılımcıları :

2010-2011 sezonunda düzenlenen seminerler 30 kadar araştırmacıyı, İstanbul’un değişik üniversitelerinin (Istanbul Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi) farklı bölümlerinden gelen doktora öğrencileri, Master öğrencileri, Türk, Fransız, İtalyan ve İngiliz katılımcıyı aynı zamanda IFEA’ya bağlı burslu öğrencileri ve araştırmacıları biraraya getirdi. Ankara ve Balıkesir Üniversitesi’nden, İstanbul Denizcilik Müzesi Ve Volmabahçe Sarayı Müzesi Müdürleri ve tüm bu kurumlardan araştırmacılar da seminerleri takip etti.

Bilimsel Proje :

2010 yılında başlayan seminerin amacı denizler tarihi ve modern ve çağdaş dönemde Batı güçleriyle ekonomik ve siyasi ilişkiler çerçevesinde Osmanlı denizcilik tarihi alanlarındaki tarihi araştırmayı desteklemektir. Bu araştırma alanı uzmanlaşmış araçları gerektirir (haritacılık, gemi inşaası, su altı arkeolojisi). İzlemiş olduğu metotla çeşitli kaynaklardan gelen (Batı, Arap ve Osmanlı) yazılı ve görsel verileri, arkeolojik teknik ve malzemeleri karşılaştırmalı olarak işleyen ve özellikle de genç Türk araştırmacıları ağırlayan bu seminer, araştırma alanı üzerine yeni çalışmaları yüreklendirmeyi, bu konuyla ilgili Türk üniversiteleri ve araştırma kurumları arasındaki işbirliklerini güçlendirmeyi ümit ediyor. Bu konu, daha önce Türkiye’de sistematik bir çalışma alanı olmamış, karşılaştırmalı araştırmalar yapılmamış ve metodolojik sorgulamalara maruz kalmamış bir alan olduğundan gelişecek bir çalışma alanıdır.

5 yıllık çalışma programı (2010-2015) :

1. Seri (2010-2013) :

2010-2011 (Ekim-Mayıs) :  Tersaneler, gemi mürettebatının işe alınması ve sosyal tarihi: Coğrafi yerleşimlerin (Lizbon, Venedik, Istanbul, Süveyş, Basra) karşılaştırılması, yaşayanların, mesleklerin, konumların, sosyal, siyasi, ekonomik ve teknolojik fonksiyonların  ve teknik gelişimin tespit edilmesi.   

2011- 2012 (Ekim-Mayıs) : Gemi inşaası ve sualtı arkeolojisi teknikleri : Akdeniz’den, Atlantik’ten ve Hint Okyanusu’ndan çıkarılan birkaç Osmanlı ve Batı kalıntıları «örnek araştırma vakaları».

Nergis Günsenin tarafından yönetilen İstanbul Üniversitesi  « Vocational School of Technical Sciences » (“Underwater Technology Program”) (www.nautaarch.org) çalışmaları kapsamında tarihi Yenikapı şantiyesi çalışmalarının tanıtıldığı 5 seans düzenlenecek ve bu vesileyle bugüne kadar üzerinde çok az çalışılmış Osmanlı gemi kalıntılarının tarihi ve teknik olarak konumlandırılması sağlanacaktır.

2012-2013 (Ekim - Mayıs) : Gemicilik teknikleri, denizcilik araçları, haritacılık.

Feza Günergun yönetimindeki İstanbul Üniversitesi Bilimler Tarihi Bölümü’yle bir anlaşma yapılmak üzeredir.