IFEA Genç Araştırmacılar Serisi: Arkeolojik Yorumlamada Güncel Yaklaşımlar ve Yöntemler

IFEA Genç Araştırmacılar Serisi: Arkeolojik Yorumlamada Güncel Yaklaşımlar ve Yöntemler

Çift Konferans:

  • Toplumsal cinsiyeti ararken… İkili karşıtlıkların ötesine geçmek: Aşıklı Höyük’te toplumsal cinsiyet arkeolojisi, zorluklar ve olanaklar

Sera Yelözer (Doktor adayı, İstanbul Üniversitesi, Tarih Öncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı)

Toplumsal cinsiyet arkeolojisi, modern arkeolojik yöntemler ve teorik yaklaşımlar ile buluşana dek, arkeolojik düşünce tarihine etki etmiş birçok eşiği aşar. Kadınların da geçmişin aktif özneleri olduğunun vurgulanmasıyla başlayan bu yolculukta son yıllarda öğrenme, yaş, tecrübe ve cinsiyet gibi faktörler bir arada ele alınmaktadır. Bu konuşmada, yerleşik yaşam biçimine geçiş sürecinde kimliklerin nasıl kurgulandığı, Orta Anadolu Bölgesi’nin ilk yerleşik topluluklarından Aşıklı Höyük özelinde sorgulanacaktır. Ölü gömme uygulamaları, materyal kültür ve biyoarkeolojik verinin karşılaştırmalı bir okuması ile, Aşıklı’da cinsiyet, yaş ve materyal kültür arasındaki ilişki, ve bunların ölü gömme ritüellerine yansımaları tartışılacaktır. Bu tartışma ile, arkeolojide toplumsal cinsiyet çalışmalarında karşılaşılan metodolojik zorluklar ve bunları aşmak adına toplumsal cinsiyet arkeolojisinde yeni teorik yönelimlerin sunduğu olanaklar da ele alınacaktır.

Sunum dili Türkçedir

 

  • Batı Anadolu Prehistoryasında Kil Obje Üretiminde Yaşa ve Cinsiyete Dayalı İş Bölümünün Belirlenmesi

Aysel Arslan (Doktora Adayı, Koç Üniversitesi, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Dalı)

Arkeolojik buluntular, bu eserleri üreten topluluğun sosyal yaşamıyla yakından ilişkili ve bu topluluğun yaş, toplumsal cinsiyet ve cinsiyet kavramalarını nasıl yorumladığıyla ayrılmaz bir biçimde bağlantılıdır. Yapılan işlerin çeşidi kültürden kültüre değişiklik gösterse de toplumsal cinsiyet, yaş ve sosyal sınıf, pek çok toplumda kimin ne iş yaptığını belirlemede birincil etmendir. Bu çalışma, Neolitik dönemde Batı Anadolu’da kil buluntuların üretiminde belli bir iş bölümü olup olmadığını tespit etmeyi amaçlar. Bunları kimin yaptığı sorusunu cevaplayabilmek için kil buluntularda ele geçen parmak izleri ölçülmektedir. Parmak izi analizi, yaş ve cinsiyet tespiti açısından hem modern hem antik popülasyonlarda dikkate değer sonuçlar vermektedir. Bu çalışmada belli yaş ve cinsiyet grubuna mensup kişilerin belli tipte buluntu gruplarının üretiminde aktif rol oynayıp oynamadıkları değerlendirilecektir.

Sunum dili Türkçedir

Etkinliğinin özellikleri

Etkinliğin Tarihi 16/03/2020 6:00 pm
Kapasite 60
Kayıtlı 60
Kalan boş yer sayısı 0
Son kayıt tarihi 15/03/2020 11:55 pm
Yer IFEA Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü

Konuşmacılar

Sera Yelözer

Université d'Istanbul

Aysel Arslan

Université Koç

Üzgünüz, bu etkinlik doludur, daha fazla kayıt alınmamaktadır

Location Map