Güncel Çalışmalar Birimi’nin araştırma alanları

Güncel Çalışmalar Birimi’nin araştırma alanları

Osmanlı İmparatorluğu’nun sonundan günümüze dek uzanan dönemi ele alan araştırmalar Güncel Çalışmalar Birimi çatısı altında yer alır. Tarih, antropoloji, siyasal bilimler, sosyoloji, coğrafya, nüfus bilimi gibi farklı alanlardan araştırmacılar, birimin çalışma konularını teşkil eden ortak sorunsallar etrafında bir araya gelmişlerdir. Bunlar arasında günümüz Türkiyesi’ne siyaset sosyolojisi üzerinden bakış, göç ve hareketlilik, yeni yönetimsellikler, şehir çalışmaları, uluslararası ilişkiler, Türkiye’nin bölgesel siyaseti, Kürt çalışmalarını sayabiliriz. Ayrıca birimin çalışmaları Çevre, Kültürel miras ve kimlik başlıklı iki ayrı çalışma konusuna da katkı sağlamaktadır. 

Gözlem Merkezleri

Birimin çatısı altında, İstanbul Şehir Gözlem Merkezi (OUI) ve Türk Siyaseti Gözlem Merkezi (OVIPOT) olmak üzere iki gözlem merkezi faaliyet göstermektedir. Gözlem merkezleri birinci elden kaynakları araştırmacıların kullanıma sunmak, öğrencilere staj imkanı ve geçici süreliğine İstanbul’da bulunan araştırmacılara çalışacak yer imkanı sağlamaktır.

Güncel Çalışmalar Birimi, European Journal of Turkish Studies isimli sürekli yayının yayın komitesinde faaliyet gösteren üyeleri sayesinde söz konusu yayının hayata geçmesinde etkin role sahiptir. Konu ile ilgili bilgi için birim sorumlusu Sümbül Kaya ile irtibata geçebilirsiniz (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) .

2018-2019 eğitim–öğretim yılında gerçekleştirilen seminerler

Kriz dönemlerinde Hukuk, adalet ve toplum: siyasi krizlerin kurumların düzenine etkileri 

Galatasaray Üniversitesi ve IFEA işbirliğiyle

Seminer sorumluları: Mouloud Boumghar (GSÜ), Sümbül Kaya (IFEA), Verda İrtiş (GSÜ)

Bu seminerin amacı, siyasi krizlerin genel hatlarını ortaya koyarak, krizlerin kabaca kurumlar diyerek ifade edeceğimiz düzen üzerindeki etkilerini iki koldan incelemektir. Bunlardan ilki siyasal bilimler ve hukuk açısından siyasal kriz kavramına ışık tutmak olacaktır. İkinci adımda ise yasama ve yürütme üzerindeki etkiler incelenecektir. Devlet işlerinde keyfi tutumun sınırlandırılmasında yaşanan zayıflama sorgulanacaktır. Bu açıdan, yargı kurumunun işleyişi ve bilhassa terör suçundan açılan davalar üzerinde durulacaktır. Hem Türkiye'de hem de karşılaştırmalı şekilde, hukukun siyasi kriz bağlamında nasıl kullanıldığı incelenecektir.

Yeni yönetimselliklerden bahsedilebilir mi?

Galatasaray Üniversitesi ve IFEA işbirliğiyle

Sümbül Kaya, Jean-François Pérouse, Yeşeren Eliçin, Cemil Yıldızcan, Didem Danış, Marie Vogel

Yönetimsellik kaygan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüz Türkiyesi'ndeki siyasi dönüşümleri incelemek için yönetimsellik kavramının kullanılmasının ne derece yerinde olduğunu, ayrıca araştırma sonuçlarını ortaya koyarak karşılaştırmalı bir değerlendirme sunmak niyetindeyiz.

Günlük yaşantının cezalandırılması ve günümüzde risk teşkil edecek durumların yumuşatılması gibi geçtiğimiz seneki seminerde belirlediğimiz yan hususlara bağlı kalarak, bu seneki seminerde özellikle bu süreçleri destekleyen bilgi-beceri-iktidar üçgenine ve bunun eşlikçilerinin bilim, akademik eleştirisi üzerindeki etkisine odaklanacağız.

Günümüz Türkiyesi’ne siyaset sosyolojisi üzerinden bakış

Sümbül Kaya, Ayşen Uysal, Agathe Fautras

Devlet ve milletin inşası, dönüşümü; siyasi rejimler, hükümet tutumları gibi siyaset sosyolojisinin alışılagelmiş konularını çağdaş Türkiye üzerinden ele almak bu seminerin amacıdır. Ayrıca, oy kullanma veya toplu eylem gibi sıradan vatandaşların siyasete katılımının incelenmesi olduğu kadar, siyasetçilerin yürüttüğü çalışmalar da seminerin konularındandır.

2018/2019 yılı seminerine yönelik, en gelenekselden en yakın zamanda karşımıza çıkan durumlara varana dek, oy kullanımından gösterilere, kavramları ve siyasi katılım biçimlerini daha iyi anlamak niyetindeyiz. Hirschmanian’ın deyimiyle “söylenecek sözünün olması” durumunun nasıl eyleme döküldüğü ile ilgilenmekteyiz. Açık olsun olmasın, geleneksel olsun olmasın siyasi katılım biçimleri, devlet politikaları ile devletin güvenlik güçlerinin izlediği strateji ile ilişki içinde analiz edilecektir. Benzer şekilde, oy kullanım ve çeşitlerinin (bir parti/aday lehine oy, boş oy, sandığa gitmeme, boykot vs.) öğrenilmesini, seçim kampanyalarıni ve adayların sosyolojisini daha da aydınlatmak niyetindeyiz.

Güncel göç meseleleri

Elif Aksaz, Jean-François Pérouse, Didem Danış (GSÜ/GAR), Armand Aupiais-L’homme (IFEA), Maissam Nimer (IPC).

Türkiye ile ilgili göç ve hareketlilik konuları üzerine yoğunlaşan sosyal bilimcilerin bir araya geldiği ve enstitümüzdeki  araştırma geleneğinin bir parçası niteliğindeki "Göç ve Hareketlilik Çalışmaları", Güncel Çalışmalar Birimi'nin çatısı altında yer almaktadır.

"Göç ve Hareketlilik Çalışmaları", insan hareketliliğini farklı coğrafyalar ve kurumlar açısından eşzamanlı veya karşılaştırmalı inceleyerek, uluslararası göçlerin iç göçler ile göç almanın ise göç verme ile bağlantılı biçimde ele alınarak akademik sınıflandırmaların yeniden değerlendirilmesini; göç çalışmalarında geçici/ kalıcı, nitelikli/niteliksiz, gönüllü/zorunlu gibi karşıtlıkların sınırlarını sorgulamayı hedeflemektedir.

Kütüphane

Şehirler, tartışma yaratan, bilimsel etkinliklerimizle ilgili ilgili konular, araştırmalarımızda mihenk taşı niteliğindeki veya enstitümüze damgasını vurmuş konular hakkında IFEA kütüphanesi, her ay bir seçki sunmaktadır.